غذاهای سنتی تبریز؛ کوکوی تره، آش گوشواره یا خورشت هویج؟

به گزارش باشگاه فوتبال بارسلونا، اگر از غذاهای تکراری و روزمره خسته شده اید و در پی خوراکی های ایرانی متفاوت و مجذوب کننده هستید، پیشنهاد می کنیم غذاهای سنتی تبریز را از دست ندهید و در مسافرت خود حتماً آن ها را امتحان کنید.

غذاهای سنتی تبریز؛ کوکوی تره، آش گوشواره یا خورشت هویج؟

تبریزی ها از قدیم الایام در آشپزی حساس هستند و برای طبخ یک غذای ساده بسیار وقت و انرژی می گذارند. به همین سبب غذاهای تبریزی محبوبیت زیادی دارند و طعم و عطر کم نظیر خوراک آنها شهره خاص و عام است.

در این گزارش از مجله گردشگری سه کلیک، به سراغ لذیذترین و معروف ترین غذاهای سنتی تبریز رفته ایم تا در دنیا خوشمزه آنها شکم گردی کنیم.

رزرو بلیط هواپیما با خبرنگاران خوبه!

آداب غذا خوردن مردم تبریز

تبریز یکی از قوی ترین شهرهای ایران در صنعت غذایی است و بیش از پنجاه درصد فراوری شکلات و شیرینی کشور در کارخانه های این شهر انجام می شوند. به عبارت بهتر، تبریز شهر طعم های دلنشین است و انواع و اقسام مزه های ترش و شیرین و تلخ و شور، در پکیج گسترده محصولات خوراکی اینجا یافت می شوند. به باور کارشناسان، غذاهای سنتی تبریز تا حد زیادی از منطقه جغرافیایی قفقاز تاثیر پذیرفته اند و شباهت های زیادی به خوراک کشورهای روسی، آذربایجانی و… دارند.

در میان مردم تبریز، اتحاد و هماهنگی زیادی به چشم می خورد و آنها به خانواده دوستی شهره هستند. تبریزی ها بیشتر فعالیت های خانوادگی را در کنار یکدیگر انجام می دهند و کم پیش می آید که تنهایی غذا بخورند و دور یک سفره جمع نشوند. در سفره آن ها وجود نان بسیار حیاتی است و جایگاه خاصی برایش قایل هستند. بعلاوه آش در وعده های غذایی تبریزی ها حضور پررنگی دارد و با استفاده از میوه و حبوبات مرغوب تهیه می شود.

اگر ساعتی در شهر پیاده روی کنید، به فروشندگان دوره گردی برمی خورید که با خوراک سیب زمینی و تخم مرغ یا به قول ترک زبان ها (یرالما یومورتا) هوش از سرتان می پرانند. این غذا علاقمندان بسیاری دارد و در سال های اخیر به برند شهر تبریز تبدیل شده است! کمی آنطرف تر، اقسام شیرینی های لذیذ تبریزی مانند قرابیه، و باقلوا به شما چشمک می زنند که می توانید در کنار آجیل و میوه های خشک خوشمزه به عنوان تنقلات مصرف کنید. در نهایت به خاطر داشته باشید که خوراک و غذا بخش جدایی ناپذیری از فرنگ تبریز هستند و الحق والانصاف در این زمینه نظیر ندارند!

غذاهای سنتی تبریز ؛ قارنی یاریخ

بادمجان شکم پر یا به قول تبریزی ها قارنی یاریخ، یکی مشهورترین غذا های سنتی تبریز محسوب می شود و طعم لذیذ و دلچسبی دارد. برای طبخ این خوراک از بادمجان، پیاز، جعفری، گوشت چرخ نموده، سیر و رب استفاده می شود. قارنی یاریخ ظاهر شیک و زیبایی دارد و به شکل غذای اصلی یا حتی پیش غذا در دورهمی ها سرو می شود.

آش گوشواره

شهر تبریز به آش های متنوع و خوش رنگش معروف است و آش گوشواره هم یکی از مجذوب نماینده ترین آش های این شهر به شمار میرود. برای پختن آَش گوشواره از یک خمیر مخصوص استفاده می نمایند و طرز صحیح پیچیدن خمیر، مهم ترین چالش تهیه این آش است. البته لازم نیست نگران باشید! برخلاف تصورتان کار ساده و بی دردسری است. اگر هم فرصت کافی ندارید تا خودتان خمیر آش را درست کنید، می توانید از ماکارونی شکلی یاری بگیرید.

آش دیشلیق (آش دندونی)

این آش به آیین و باورهای مردم تبریز گره خورده است. قدیم الایام، مردم اعتقاد داشتند که خوردن آش دندونی به رشد سریع تر دندان های نوزاد یاری خواهد نمود و سبب تقویت دندان ها می شود. هرچند اصالت آش دیشلیق به منطقه ها شمال غربی ایران برمی شود، اما لازم نیست ترکی حرف بزنید تا از طعم بی نظیر آن لذت ببرید! اگر گذرتان به تبریز افتاد حتماً آش دندونی را امتحان کنید.

آش شیله عدس

یکی از خوش طعم ترین آش هایی که در شهر تبریز می شود خورد، آش شیله عدس است. این آش از ترکیبات متنوع و ساده ای مانند عدس و گندم تهیه می شود که معمولاً در هر خانه ای وجود دارند و همواره در دسترس هستند.

در اغلب شهرهای استان آذربایجان، آش شیله عدس را پیش از غذا می خوردند تا برای غذای اصلی اشتهای کافی داشته باشند. بد نیست بدانید که عدس به عنوان ماده اصلی این غذا، برای کنترل دیابت و بهبود دستگاه گوارش بسیار مفید است و به سلامتی قلب و پیشگیری از سرطان یاری می نماید.

بعلاوه بلغور گندم سبب می شود تا علاوه بر تقویت گردش خون، از سیستم ایمنی بدن شما بهتر محافظت شود. پس به خاطر این دلایل هم که شده، آش شیله عدس تبریز را از قلم نیاندازید!

آش کلم آشی یا کلم قمری

مردم تبریز با استفاده از کلم قمری یک آش مجذوب نماینده می پزند که کلم آشی نامیده می شود. این آش در میان غذاهای سنتی تبریز بسیار محبوب است و معمولاً در شب های زمستانی و سرد استان آذربایجان پخته می شود.

باید اشاره کنیم که آش کلم آشی بسیار مفید و مقوی است. گیاه کلم قمری خواص زیادی دارد و برای خلاصی از شر یبوست استفاده می شود. بعلاوه در برطرف سرماخوردگی موثر است و خواص ضدسرطانی آن مدت ها قبل به اثبات رسیده.

آش میوه

این آش تابستانی که احتمالاً نامی از آن نشنیده اید، غذای سنتی مردم همدان، تبریز، زنجان و اردبیل است. آش میوه در هر شهر به شیوه های مختلفی تهیه می شود و دستور پخت آن با توجه به میوه های مختلف تغییر می نماید. این غذا بیشتراً به عنوان پیش غذا خورده می شود.

آش اوماج

آش اوماج یکی دیگر از غذاهای سنتی تبریز است که در میان مردم شهر تبریز و منطقه ها اطراف آن محبوبیت زیادی دارد. این آش بومی و خوش طعم با مواد اولیه مختلفی مثل گوشت گوسفند، نخود، عدس و سبزیجات گوناگون پخته می شود.

آش اوماج را معمولاً به همراه نان تبریزی می خورند که نرم و بسیار خوشمزه است. ترکیب این نان به همراه آش اوماج یک ترکیب برنده خواهد بود! آش اوماج برای فصل سرما مناسب است و از قدیم به عنوان درمانی برای سرماخوردگی شناخته می شود.

جالب است بدانید از آنجا که در این آش، به جای رشته از گلوله های کوچک خمیر استفاده می نمایند، به نام اوماج معروف شده است.

آش آبغوره

یکی از خاص ترین و مجذوب نماینده ترین آش هایی که در تبریز پخته می شود، آش آبغوره است. این آش عطر و مزه منحصربه فردی دارد و در بیشتر شهرهای استان آذربایجان شرقی تهیه می شود.

اگرچه آش آبغوره را به شیوه های مختلفی می پزند اما حضور آبغوره غیرقابل تغییر است و ماهیت اصلی و طعم ترش آن را تشکیل می دهد. بعضی ها این غذا را با نام آش گوجه نیز می شناسند.

آش آبغوره خواص بسیار دارد و برای درمان کبد چرب بسیارمفید است. اگر شما هم به مزه های ترش و نمکی علاقه دارید، این آش مجذوب نماینده را دوست خواهید داشت.

سوزی شوربا

در زبان شیرین ترکی، به شوربای تره (سوزی شوربا) می گویند. این خوراک مجذوب نماینده یکی از غذاهای سنتی تبریز است که در گذر ایام رفته رفته فراموش شده است. سوزی شوربا مواد اولیه ساده ای دارد و با خواص بسیارش برای بدن مفید است. این غذا با عطر و طعمی به یاد ماندنی، روح تان را در تاریخ طولانی و پرفرازونشیب تبریز به پرواز درمی آورد.

قورما شورباسی

قورما شورباسی یکی انواع محبوب و پُرهوادار آبگوشت در تبریز است که با شیوه های مختلفی تهیه می شود. سبزیجات و حبوبات به کار رفته در این غذا خواص زیادی دارند و مانند بیشتر غذاهای سنتی تبریز برای سلامتی مفید هستند. این غذا از گوشت سردست، لپه، سیب زمینی، رب، تخم مرغ و تره تهیه می شود و عطر و مزه ای بسیار مجذوب نماینده دارد.

آش گوجه فرنگی

اصالت این آش خوش طعم ایرانی به شهر تبریز برمی شود و در این شهر به نام (بامادور آشی) معروف است. آش گوجه فرنگی را به روش های مختلفی می پزند که در هر شهری فرق دارد، اما مواد اولیه این غذا معمولاً ثابت است و از گوجه فرنگی، برنج و آبغوره و انواع حبوبات تهیه می شود.

هرچند آش گوجه فرنگی شباهت زیادی به آش آبغوره دارد، اما بد نیست بدانید که در این آش از میزان بیشتری گوجه فرنگی استفاده می نمایند.

غذاهای سنتی تبریز ؛ خاگینه مغزدار

قیقاناخ یا همان خاگینه مغزدار تبریزی یک دسر خوشمزه است که معمولاً در ماه رمضان استفاده می شود. مردم تبریز، این شیرینی منحصربه فرد را که از مواد اولیه مقوی و مجذوب نمایندهی تهیه شده، بعد از وعده غذایی اصلی سرو می نمایند.

قیقاناخ مثل انواع مختلف کیک است و می شود آن را به عنوان صبحانه یا عصرانه میل کرد. بد نیست بدانید که برای تهیه این نوع خاگینه که با مغز ها و ادویه های مختلفی پُر می شود، نیازی به فر ندارید و می توانید آن را روی گاز هم بپزید.

زردک یا خورشت هویج

همین ابتدا بگوییم برخلاف تصوری که در فکر دارید، خورشت هویج هرگز یک غذای شیرین نیست و طعم آن به ترشی نزدیک تر است! این غذا اصالت تبریزی دارد و یک خوراک تماماً آذری محسوب می شود. قدیم الایام خورشت هویج را با استفاده از گیاهی شبیه هویج به نام زردک می پختند. امروزه شکل اصلی آن فرق نموده و هویج جایگزین زردک شده است.

خورشت هویج را با گوشت گوسفند، مرغ یا بوقلمون درست می نمایند. بعلاوه آنها که علاقه ای به غذاهای گوشتی ندارند، مدل بدون گوشت آن را تهیه نموده و میل می نمایند. به همین سبب زردک گزینه مناسبی برای گیاه خواران است.

کوفته تبریزی

کوفته تبریزی پادشاه غذاهای سنتی تبریز به شمار میرود و بومی خطه آذربایجان است. همان طور که از نام این غذای محبوب پیداست، اصالتی تبریزی دارد و امروزه در تمام ایران به شیوه های مختلفی درست می شود. کوفته تبریزی بسیار لذیذ و خوش طعم است و دستور پخت پیچیده ای ندارد. هرچند اگر فوت کوزه گری را رعایت نکنیم، مشکلاتی مثل وا رفتن یا شفته شدن کوفته … به وجود می آید.

بد نیست بدانید که قبلاً گوشت راسته را می کوبیدند و در کوفته استفاده می کردند اما حالا این شیوه منسوخ شده و گوشت چرخ نموده جایگزین آن شده است. برای طبخ این غذا از لپه، گوشت، پیاز، تخم مرغ، سبزیجات معطر و برنج استفاده می نمایند. سپس داخل کوفته را با موادی مثل آلو، زرشک، پیاز تفت داده، تخم مرغ پخته، مغز بادام و گردو یا حتی یک جوجه درسته پر نموده و در سس گوجه فرنگی و زعفران می خوابانند.

کباب بناب

بعد از کوفته تبریزی، کباب بناب در رتبه دوم محبوب ترین غذاهای سنتی تبریز واقع شده است. نکته جالب این که تبریزی ها کباب بناب را حتماً باید با نان بخورند و هرگز برنج را در کنار این کباب سرو نخواهند کرد!

آشپزهای ماهر برای طبخ این کباب لذیذ و دوست داشتنی، از گوشت تازه گوسفند، پیاز و ادویه استفاده می نمایند. سپس مخلوط به دست آمده را درون یخچال می گذارند تا 2 ساعت استراحت کند. حالا نوبت کباب بازی و برپا کردن منقل است؛ بفرمایید بناب کباب!

کوکوی تره

کوکوی تره بسیار هوادار دارد و تبریزی ها اهمیت ویژه ای برای آن قائل هستند. این غذای خوشمزه از تره کوهی تازه، تخم مرغ، ادویه مخصوص، گردو و زرشک درست می شود.

کوکوی تره تا حد زیادی شبیه کوکوسبزی است و همان میزان به سفره شام شما طراوت می بخشد.

کوکوی لوبیا سبز

همان طور که در ابتدا گفتیم، نان نقش پررنگی در سفره تبریزی ها بازی می نماید و غذاهای نانی از جمله کوکوها، محبوبیت بالایی در این شهر دارند. کوکوی لوبیاسبز یکی از مجذوب نماینده ترین غذاهای سنتی تبریز است که بیشتراً در وعده های افطار یا سحر ماه رمضان سرو می شود.

این غذا را با استفاده از سیب زمینی، گوشت چرخ شده، لوبیا سبز، سیر، پیاز، هویج، تخم مرغ، گردو و زرشک آماده می نمایند. کوکوی لوبیاسبز به دو روش سرخ می شود: بعضی ها تمام مواد را با هم مخلوط نموده و همان طور درون تابه می اندازند. بعضی هم ابتدا سیب زمینی ها را سرخ می نمایند و سپس با باقی مواد در ظرف هم می زنند.

جالب است بدانید که انواع سوپ و کوکوی لوبیا تقریباً همواره در سفره تبریزی ها وجود دارند و جزو غذاهای مجلسی محسوب می شوند.

سخن آخر

در این گزارش به دنیا رنگارنگ و خوش طعم غذاهای سنتی تبریز سفر کردیم و با تنوع غذایی این شهر قدیمی آشنا شدیم. امیدوارم در مسفرت به تبریز تا جای ممکن از غذاها تست کنید و تجربه خوشایندی از سفر خود داشته باشید.

منبع: 3click.com
انتشار: 23 بهمن 1403 بروزرسانی: 23 بهمن 1403 گردآورنده: f30bar3a.ir شناسه مطلب: 1905

به "غذاهای سنتی تبریز؛ کوکوی تره، آش گوشواره یا خورشت هویج؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی تبریز؛ کوکوی تره، آش گوشواره یا خورشت هویج؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید