رژیم غذایی مردم کشور کرواسی (قسمت اول)
به گزارش باشگاه فوتبال بارسلونا، رژیم غذایی مردم کرواسی مانند هر کشور دیگری متاثیر از میوه ها و سبزیجات بومی و همچنین جغرافیای این سرزمین است. با رژیم غذایی مردم این کشور آشنا شوید.
جمهوری کرواسی، کشوری واقع در جنوب مرکزی اروپا، با جمعیتی بالغ بر 4 میلیون نفر، وسعتی حدود 56 هزار و 594 کیومترمربع، لقب یکی از کم جمعیت ترین کشورهای واقع در اروپا را از آن خود کرده است. این کشور دارای آب و هوایی مدیترانه ای است که هر ساله، تابستان های گرم و زمستان های سرد را تجربه می کند. پوشش جنگلی و کوهستانی وسیع در کرواسی باعث ایجاد آب و هوای دلپذیر در فصل بهار می شود. حضور گیاهان، میوه ها و سبزیجات بومی و منطقه ای به دلیل جغرافیای این سرزمین، از عوامل مهم در رژیم غذایی مردم این کشور محسوب می شود. با خبرنگاران همراه باشید و در مورد رژیم و عادات غذایی مردم کشور کرواسی، بیشتر بدانید.
زاگرب مرکز کشور کرواسی
مردم کشور کرواسی، از رژیم غذایی متمایزی برخودار هستند؛ که در سراسر جهان به رژیمی متغیر، براساس منطقه ها مختلف جغرافیایی و آب و هوایی مشهورند. به طوری که مردم هر ناحیه در این کشور، از رژیم غذایی متمایز و مخصوص به خود پیروی می کنند . این مسئله ریشه در دوران باستان داشته و برگرفته از فرهنگ غذایی پیشینیان مردم کرواسی است. البته تفاوت در انتخاب مواد خوراکی و سبک و سیاق آشپزی در منطقه ها ساحلی کشور کرواسی، نسبت به سایر منطقه ها این سرزمین، برجسته تر و نمایان تر است و اینکه تاثیراتی که از طریق کشورهای همسایه بر رژیم غذایی، مواد ترکیبی اولیه و روش های آشپزی آن صورت گرفته است، از دیگر عوامل موثر در متغیر بودن رژیم های غذایی هر منطقه نسبت به منطقه ها دیگر به شمار می رود.
مواد اولیه
اغلب موادی که مردم کرواسی، در تهیه غذاهای روزانه استفاده می کنند و در واقع از دیگر کشورها وارد برنامه غذایی آن ها شده است را موادی همچون فلفل پاپریکا (فلفل دلمه ای)، سیر، فلفل سیاه و شمار دیگری از ادویه ها و چاشنی ها تشکیل می دهد. ولی برخی از کارشناسان تغذیه در این کشور، معتقدند که سرزمین هایی مانند یونان، رومانی، بومیان ایلیریا، استرالیا، ترکیه، فرانسه و مدیترانه از جمله منطقه های هستند که با وارد کردن فرهنگ غذایی کشورشان، باعث تغییراتی در نحوه ی استفاده مردم کرواسی از مواد و ترکیبات اصلی خوراکی، سبک و روش آشپزی و حتی ذائقه آن ها در انتخاب غذاهای رایج و عمومی شده است. به عنوان مثال می توان به ورود و استفاده موادی همچون روغن زیتون، حبوبات، رزماری، پرتقال، دارچین، آویشن، گلپر، مرزنجوش، میخک و جوز هندی اشاره کرد.
به نظر می رسد رژیم غذایی مورد استفاده از طریق مردم روستایی و رعیت نشین کشور کرواسی، بر پایه گونه های مختلفی از چندین ماده اولیه مانند حبوبات، محصولات خشک، گوشت، ماهی و سبزیجات است؛ و دستورالعمل های آشپزی آن ها مانند پخت انواع خوراک، کباب، سرخ شدنی ها و تنوع فوق العاده ای از سوپ نیز بسیار ساده و بدون تشریفات خاص آشپزی صورت می پذیرد. درصورتی که رژیم غذایی طبقه میانه در این کشور از دستورالعمل پیچیده تری نسبت به طبقه روستایی و رعیت نشین برخوردار بوده و آن ها برای طبخ انواع غذاهای موجود در برنامه غذایی روزانه خود، از مجموعه گسترده تری از حبوبات و چاشنی های متمایز استفاده می کنند.
یکی دیگر از مشخصه های رژیم غذایی مردم کشور کرواسی، علاقه شدید آن ها به فراورده های پروتئینی همچون سوسیس و کالباس است. به گونه ای که در تمامی منطقه ها موجود در این کشور، بخش مهمی از کالای فروشگاه ها، غذاهای تهیه شده در رستوران ها و مواد فروشی در مغازه های کشور کرواسی، به این محصولات اختصاص داده شده است. البته نباید نقش پررنگ رژیم غذایی کشور یوگوسلاوی سابق را در بین مردم این کشور نادیده گرفت. غذاهایی که براساس فرهنگ غذایی، مواد اولیه ترکیبی و دستورالعمل های آشپزی مردم کشور یوگوسلاوی، طبخ و حتی امروز نیز به عنوان رایج ترین خوراکی های مصرفی مردم کرواسی شناخته می شوند.
انواع نوشیدنی
Kavana
مردم کشور کرواسی، در مکانی به نام kavana که در واقع همان قهوه فروشی است، از نوشیدن انواع آشامیدنی های موجود در رژیم غذایی کشور خود لذت می برند. این مکان ها معمولا به دو بخش بیرونی و درونی تقسیم بندی می شوند. بخش بیرونی از فضایی بزرگ و بسیار راحت تشکیل شده و محلی راحت برای نشستن و لم دادن مشتریان کرواسی در نظر گرفته شده است. و اما محل درونی از فضایی سرپوشیده و با وسعتی کوچک تر نسبت به فضای بیرونی ساخته شده است. صاحبان kavana معمولا با بستنی و کلوچه، قهوه و برخی از نوشیدنی های بومی کشورشان از مشتریان خود پذیرایی می کنند.
Espresso
این مکان ها صبح بسیار زود حدودا ساعت 6:00 صبح، شروع به فعالیت می کنند و به عنوان اولین نوشیدنی، اغلب قهوه اسپرسو را به مشتریان خود، پیشنهاد می دهند. اتمام ساعات کاری در kavana نیز اغلب در ساعت 11:00 شب صورت می پذیرد؛ اما در فصل تابستان تا دیروقت و حول و حوش ساعت 2:00 صبح، در حال ارائه سرویس به مردم هستند. یکی از نکات قابل توجه در این مکان ها، ارائه برخی از غذاهای مغزی و پرطرفدار به مشتریان است. با وجودی که انواع ساندویچ از محبوبیت بسکمک برخوردار است؛ اما در kavana هیچ نوع ساندویچی به مردم پیشنهاد نمی شود. شعار اول سلامتی بعد سود، به طور کاملا عملی در این مکان ها اجرا می شود.
قهوه، چای و نوشیدنی های شیرین
انواع قهوه
Makijato
در سراسر جهان، مردم کشور کرواسی را به عنوان قهوه خورهای حرفه ای می شناسند. به طوری که میانه سهم هر کروات برای مصرف قهوه، 5 کیلوگرم در سال است. شاید این مسئله به دوران امپراطوری اتریش - مجارستان بازشود؛ البته نمی توان حکومت امپراطوری عثمانی سابق را در عادت قهوه خوری مردم کرواسی نادیده گرفت. قهوه خانه های سنتی که در این کشور وجود دارند، روزانه پذیرای تجمع زیادی از مردم کروات هستند که علاوه بر نوشیدن انواع قهوه، به بیان مسائل روز اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... می پردازند.
Kava Sa Slagom
بخش اعظمی از دستگاه های ساخت قهوه، در رستوران ها و هتل های کشور کرواسی یافت می شود. در ابتدای ساعات شروع یک روز خاطره انگیز، یک فنجان قهوه خوش عطر و باکیفیت، از ملزومات یک صبحانه عالی در هتل ها و رستوران های این کشور به شمار می آید. یک فنجان قهوه اسپرسوی غلیظ و داغ، با عطر فوق العاده ای که سراسر فضا را پر کرده است، بسیار مطبوع و خوشایند به نظر می رسد.
Bijela Kava
البته تنوع جالبی از قهوه در کشور کرواسی وجود دارد که هنگام صبحانه میل می شود؛ مانند kava sa mlijekom یا makijato که با مخلوط قهوه با اندازه کمی از شیر تهیه می شود. kava sa šlagom که با ترکیب قهوه با خامه غلیظ بدست می آید؛ و bijela kava یا قهوه سفید که بسیار خوش طعم، خوش عطر و اشتهاآور به نظر می رسد؛ از جمله نوشیدنی های پرطرفدار در این کشور به شمار می آید. البته نباید حضور همیشگی قهوه کاپوچینو را فراموش کرد.
چای گیاهی
Caj Sa Limunom
چای گیاهی نیز در بین مردم کشور کرواسی بسیار محبوب و پرمصرف به نظر می رسد. به عنوان نمونه می توان به crni čaj (چای سیاه)، indijski čaj (چای هندی)، Čaj sa limunom (چایی همراه با یک برش از لیمو) و sa mlijekom (ترکیب چای با شیر) اشاره کرد.
نوشیدنی های شیرین
Obična Voda
بخش زیادی از نوشیدنی های شیرین در رژیم غذایی مردم کشور کرواسی را انواع آ ب های شیرین تشکیل می دهند. نوشیدن obična voda پس از یک فنجان قهوه اسپرسو، امری ضروری و از عادات مردم کرواسی به شمار می رود. انواع آب میوه های تازه نیز در بین مردم این کشور، نه تنها از محبوبیت بسکمک برخوردار بوده، بلکه بخشی از نوشیدنی های ضروری روزانه آن ها را تشکیل می دهند. آب معدنی نیز در بطری ها و بسته بندی های مختلف در دسترس مردم کشور کرواسی واقع شده است و با توجه به اندازه آن ها، لغت معینی را برای آن در نظر می گیرند. مثلا برای آب معدنی cl10 از کلمه dec، برای cl20 از کلمه dva deca و برای cl30 از کلمه tri deca استفاده می کنند.
پاستا
Manistra Ma Mome
پاستا یکی از پرمصرف ترین غذاها در کشور کرواسی به شمار می آید. در رژیم غذایی مردم این کشور، بویژه در ناحیه دالماشیا (ناحیه ای در کرانه دریای آدریاتیک و بخشی از جمهوری کرواسی)، طبخ انواع پاستا در سطح گسترده ای صورت می پذیرد. پاستا با سس گوجه فرنگی از جمله غذاهایی است که همچون میخی به میز غذاخوری مردم این منطقه منگنه شده است، و در زبان محلی به آن manistra na pome می گویند.
البته مردم کشور کرواسی، علاوه بر سس گوجه فرنگی، از سس کرمی که با کمک قارچ تهیه می شود و همچنین سس بدست آمده از گوشت قیمه قیمه شده نیز استفاده می کنند که طعمی متفاوت را به ظرف غذای متشکل از پاستا می بخشد. تنوع فوق العاده ای از انواع پاستا در رژیم غذایی مردم کشور کرواسی وجود دارد که در نوع خوب جالب و منحصر بفرد است.
Krpice Sa Zeljem
آشپزهای کروات، با روش هایی شبیه به روش آشپزهای ایتالیایی با اضافه کردن انواع خوراکی های گوشتی به پاستا، غذایی با طعم ایتالیایی را برای میهمانان خود به ارمغان می آورند. به عنوان مثال می توان از کوفته سیب زمینی با پاستا نام برد که ترکیب این دو غذا با یکدیگر بسیار لذیذ و اشتهاآور به نظر می رسد.
Sporki Makaruli
اضافه کردن آلو و کشمش نیز یکی دیگر از ترفندهایی است که آن ها هنگام طبخ پاستا به کار می برند؛ این کار طعمی دلنشین را برای غذای طبخ شده به همراه خواهد داشت. Krpice sa zeljem (پاستای تهیه شده همراه با کلم پخته) و Šporki makaruli (پاستای سنتی کشور کرواسی که با گوشت طعم دار شده از طریق سس سیر تهیه می شود)، از جمله مشهورترین پاستاهای طبخ شده در رژیم غذایی مردم کشور کرواسی محسوب می شوند.
سوپ
سوپ ها در رژیم غذایی مردم کشور کرواسی، به عنوان یک عضو جدایی ناپذیر شناخته شده اند. قطعا در هر وعده غذایی، یک سوپ لذیذ خانگی، پیش غذای جمع خانواده مردم کرواسی خواهد بود. بویژه در یک شنبه های هر هفته، مادر خانواده با تدارک یک سوپ لذیذ و مقوی در کنار غذای اصلی، لذت چشیدن یک وعده غذایی مطبوع و وصف ناشدنی را به اعضای خانواده اش هدیه می کند. جالب است بدانید که در تهیه سوپ ها نیز انواع پاستا دخیل بوده و این از اهمیت این ماده غذایی در رژیم غذایی مردم این کشور به شمار می آید. آشپزهای کشور کرواسی با اضافه کردن پاستا و سمولینا به سوپ های خود، طعم جالب و دل پسندی را بوجود می آورند که در نوع خود بسیار پرطرفدار و محبوب محسوب می شود.
Zagorska Juha
همچنین مخلوط دامپلینگ (غذایی تهیه شده بر پایه خمیری نرم که معمولا مابین آن را از انواع گوشت، میوه، سبزیجات و حتی آجیل پر می کنند) و سوپ، یکی دیگر از غذاهایی است که از طریق مردم کشور کرواسی طبخ می شود. البته نکته مهمی که باید در تهیه سوپ به عنوان پیش غذا رعایت شود، سبک بودن آن است که مردم با میل کردن سوپ، بدون احساس سیر شدن، بتوانند از غذای اصلی و انواع دسر استفاده کنند. به هرحال کرم، آرد و روغن از مواد اولیه و اصلی در تهیه سوپ های کرواسی به شمار می آید و با استفاده از این مواد تنوع جالب و بی نظیری از سوپ، در رژیم غذایی سنتی کشور کرواسی تهیه می شود.
Ajngemahtec
ناحیه دالماشیا، از جمله نواحی است که مردم آن به تهیه انواع سوپ که با تکه های بزرگی از ماهی طبخ می شود، علاقه شدیدی داشته و با اضافه کردن اندازهی هویج و برنج، طعم بی نظیری به سوپ ماهی می دهند. از جمله سوپ هایی که از طریق مردم کشور کرواسی تدارک دیده می شود؛ می توان از Zagorska juha (سوپی تهیه شده با قارچ، گوشت خوک نمک زده و خشک شده و فلفل های شیرین)، Ajngemahtec (سوپی تهیه شده با مرغ و سبزیجات) و سوپ گوشت گوساله دودی شده نام برد.
غذاهای دریایی
Salata Od Hobotnice
در رژیم غذایی منطقه ها ساحلی کشور کرواسی، خوراکی های خوش طعم و لذیذی وجود دارد که می توان آن ها را گونه های مختلفی از انواع غذاهای دریایی نامید. salata od hobotnice (سالاد اختاپوس)، از خوراکی هایی است که مردم این منطقه ها از کشور کرواسی از آن به عنوان پیش غذا استفاده می کنند. salata od jastoga (غذایی به نسبت گران، تهیه شده از گوشت خرچنگ دریایی که با استفاده از روغن زیتون و دیگر ادویه های بومی کشور کرواسی، خوش طعم و مطبوع شده است) نیز یکی دیگر از پیش غذاهایی است که مردم ساکن نواحی ساحلی کشور کرواسی، قبل از میل کردن غذای اصلی، آن را مصرف می کنند. آن ها ماهی را به سه روش کباب شده، بخارپز و سرخ شده آماده می کنند.
Salata Od Jastoga
البته کباب کردن ماهی روی آتش، از رایج ترین روش های تهیه این غذای خوش طعم است که در سطح وسیعی، از طریق فروشندگان خیابانی تهیه و به مردم عرضه می شود. ماهی های تازه کبابی که میانگین وزن هرکدام به 300 کیلوگرم تا 400 کیلوگرم می رسد، صحنه ای اشتهاآور و وسوسه انگیز است که هوش از سر هر بیننده یا رهگذر برده و او را مجبور به امتحان طعم و مزه آن می کند.
در کشور کرواسی، رستوران های زیادی مشغول فروش انواع ماهی های سرخ شده و کبابی به مشتریان خود هستند. به محض ورود به این مکان ها، پیشخدمت با معرفی تنوعی از خوراک های ماهی و اشاره به وزن آن ها، لیستی از غذاهای لذیذ و خوشمزه را مقابل مشتریان قرار می دهند. قطعا انتخاب یک غذا از بین آن همه خوردنی های وسوسه انگیز، بسیار سخت خواهد بود. اما نکته ای که در سرو ماهی های پخته شده در این رستوران ها به چشم می خورد، همراهی کردن اندازهی چغندر برگی سوئیسی (یک گیاه بومی در منطقه دالماشیای کشور کرواسی) و سیب زمینی آب پز، به همراه سیر است که بدون استثنا در کنار تمامی ظرف های ماهی، وجود دارد.
Crni Rizot
از جمله ظرف غذای ماهی خوشمزه و لذیذ kovac) John Dory: ماهی طلایی که تن آن بادامی شکل و اندامی پهن دارد و گوشتش خوراکی و لذیذ است)، brancin (ماهی خاردار) و škrpina (ماهی کژدم) و تنوع زیادی از انواع ماهی است که می توان در بین لیست غذاهای ارائه شده به مردم سواحل دریایی کشور کرواسی یافت.
Plava Riba
برخی از خوراک ماهی ها از قیمت پایین تری نسبت به سایر غذاها برخوردار است که یک مزیت برای مردمی که از درآمد کافی برخوردار نیستند به شمار می آید؛ از این غذاها می توان به plava riba (ماهی روغنی)، girice، lignje na žaru (ماهی مرکب سرخ شده)، crni rižot (ریزوتوی غلیظ که با ترکیبی از ماهی مرکب و چاشنی سیاه رنگی که باعث تیره شدن غذای تهیه شده می شود) و انواع ماهی های کوچک که به عنوان طعمه دیگر ماهی ها استفاده می شوند، اشاره کرد؛ که با سرخ شدن در ظرفی پر از روغن داغ، به عنوان یکی از ارزان ترین ظرف غذاهای تشکیل شده از ماهی، به مردم فروخته می شوند.
خوراک صدف
اما چندین ظرف غذای دیگر نیز در رژیم غذایی مردم کشور کرواسی وجود دارد، که از قیمتی بسیار گزاف برخوردار است. خوراک خرچنگ، خوراک صدف اویستر و خوراک صدف دو کپه، از جمله ظرف های غذاهایی هستند که هر فرد کروات، توان خرید و تهیه آن ها را نخواهد داشت.
ادامه دارد...
منبع: کجارو / visit-croatia.co.uk