تخریب دو اثر تاریخی برای ساخت پارکینگ
به گزارش باشگاه فوتبال بارسلونا، یک باستان شناس از تخریب کامل دو عمارت شاخص تاریخی در شهرستان نرماشیر کرمان به خاطر ساخت پارکینگ اطلاع داد.
در حاشیه جنوبی جاده بم ـ زاهدان، در شمال روستای حسین آبادِ پشترودِ شهرستان نرماشیر(استان کرمان)، سه عمارت شاخص وجود داشت که در روزهای اخیر دو بنا از آن ها با بولدوزر به کلی تخریب شده است. به گفته قادر شیروانی ـ باستان شناس ـ تخریب این آثار به وسیله دهیاری روستای حسین آباد و به منظور ایجاد پارکینگ در ورودی روستا اجرا شده است.
این بناها که به خاطر نقشه چلیپایی به چهار در معروف بودند در دهه 1340 از سوی مرکز باستان شناسی ایران مورد آنالیز قرار گرفته بودند.
شیروانی بعلاوه گفت:
پیش تر به تخریب های شهر کهن نرماشیر و دادخواهی میراث دوستان منطقه در این زمینه پرداخته بودم، ولی متاسفانه واکنش مناسبی از سوی میراث فرهنگی استان دیده نشد.
نرماشیر یکی از شهرستان های شرقی استان کرمان است که از اواخر دهه 1380 با جدا شدن از بم به شهرستان مستقلی تبدیل شد.
فعالان محیط زیست و میراث فرهنگی بر این باورند که این منطقه به خاطر اقلیم خشک و برخورداری از اقتصاد تک محصولی کشاورزی شرایط شکننده ای دارد و توسعه در آن بدون توجه به حفظ و نگهداری از میراث فرهنگی و طبیعی به شدت مخرب خواهد بود و تخریب آثار و دارایی های فرهنگی اقدامی ضدتوسعه است.
شیروانی ـ باستان شناس ـ بعلاوه گفت:
عمارت های چهار در به خاطر قرار داشتن در کنار جاده ترانزیت مهم کرمان- سیستان می توانست بازسازی و حفاظت گردد و به عنوان ایستگاهی فرهنگی در مسیر جاده مورد بهرهبرداری فرهنگی و رفاهی قرار گیرد و برای روستای حسین آباد نرماشیر نیز اعتبار فرهنگی و مالی به همراه بیاورد.
در ماه های اخیر اخباری نیز درباره تخریب بخشی از شهر کهن نرماشیر (ویرانه های چُغوک آباد) منتشر شده بود. نرماشیر در سده چهارم هجری یکی از پنج کوره یا استان کرمان به شمار می آمد.
برپایه بعضی شواهد به دست آمده، این شهر از عصر ساسانی تا اواخر تیموری توسعه داشته، اما در دوره صفوی از رونق افتاده و متروک شده است. با این وجود محوطه ساسانی ـ اسلامی نرماشیر هنوز در لیست آثار ملی ثبت نشده است. فریدون فعالی ـ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان ـ در دی ماه 1401 پس از تخریب هایی که در شهر کهن نرماشیر رخ داد، درباره حفاظت نکردن و رها شدن این محوطه تاریخی، گفته بود: تا زمانی که ضوابط ثبت محوطه و منطقه انجام نگردد قاعدتاً نمی توان ضابطه ثبت میراث ملی را در مورد منطقه اجرا کرد. در مرحله نخست باید این منطقه در لیست میراث ملی ثبت و ضوابط در مورد آن مصوب گردد که بتوان از آن حفاظت و حراست کرد.
فعالی بعلاوه از اعزام گروهی از باستان شناسان به نرماشیر برای آنالیز ثبت این منطقه خبر داده بود. با این حال، بنا بر اظهارات سعید امیرحاجلو ـ باستان شناس ـ عرصه و حریم نرماشیر در سال 1393 معین شده بود، اما به نظر می رسد چالش بر سر وسعت محدوده پیشنهادی بوده که میراث فرهنگی کرمان را بر آن داشته تا در آنالیز های تازه، این محدوده را تغییر دهد و احتمالا کوچک تر کند.
منبع: کجارو / خبرگزاری ایسنا